Нашето Местоположение
VIP EYE LASER | Dr . METE | Dr. OSMAN | SELMANI PAK CAD USKUDAR / ISTANBUL / TURKEY

E mail
info@vipeyelaser.com

ЛАЗЕРНА КОРЕКЦИЯ НА ЗРЕНИЕТО

Laser-Eye-Surgery

ЛАЗЕРНА КОРЕКЦИЯ НА ЗРЕНИЕТО

Рефрактивната хирургия включва методи използвани за лечение на миопия, хиперметропия и астигматизъм при лица, които не желаят или не могат използват очила или лещи. Обикновено са известни като лазерни операции за корекция на зрението. Много от рефрактивните операции се извършват с лазер върху роговичния слой. Има и операции, при които се използва острие, но по-рядко.

Кой е подходящ за лазерна хирургична процедура?

Лица с:

Които не искат да използват очила или лещи и са над 18 години

С непроменен диоптър ( най- малко 0,5) през последната 1 година

Късогледство до -10 диоптър

Астигматизъм до +/-5 диоптъра

Далекогледство до +5 диоптъра

Достъчна дебелината на роговицата

Които нямат друго заболявания на очите ( например заболявания на роговица, кератоконус и др.)

Нямат заболявание подобно на диабет, ревматизъм

Как се извършва лазерното лечение?

1 етап: На кандидатите за рефрактивна хирургия трябва да им бъде направен обстоен очен преглед. Измерването на диоптърите, измерване дебелината на роговицата, биомикроскопско изследване, измерване зеницата на окото.

Извършва се топографско изследване на роговицата.

Ако лицето използва контактни лещи, те не трябва да се използват 1 седмица преди операцията и изследванията, за да няма грешки при прегледа и измерванията.

Ако има налични проблеми, които могат да повлияят, подобни на изтъняване или дупки в ретината, тези зони се обработват с аргонов лазерен метод. След анализа, изследванията и резултатите се решава от хирурга, по какъв метод и начин ще се извърши лазерното лечение.

2 Етап: Лазерното лечение е наистино кратко и лесно за пациента, така че няма за какво да се тревожите или стресирате преди операцията. Капки за очи се използват като анестезия. Няма да усещате болка по време на операцията. Жените трябва да бъдат без грим на очите в деня на операцията. В операционната зала лицето ще трябва да бъде в легнало положение. Поставя се специален уред които да подържа очите отворени. Лазерната терапия трае около 4-5 минути за всяко око и не се усеща болка. От значение е пациента да бъде удобно настанен по време на операция и да спазва указанията на лекаря.

3 Етап: След прилючване на операцията пациента почива за известно време, доктора извършва контролен преглед и може да се прибере у дома.

Първият ден може да има замъглено виждане, трябва да използвате предписаните медикаменти по схема както е препоръчал доктора. Ако усетите главоболие след операцията може да се приеме болкоуспокояващо. Не трябва да шофирате.

Да избягвате запрашена околна среда, очите, които са оперирани, не трябва да се търкат през първите 24 часа, да не се мият и да не къпете.

В първите дни трябва да внимавате да избягате попадането на сапун и шампоан. В деня след операцията няма да има нежелани ефекти, които да ограничат извършването на ежедневните дейности. По време на лазерна процедура, подобна на PRK, ден след процедурата се маха предпазна контактна леща. Антибиотичните и противовъзпалителни капки се използват в първият месец след процедурата и изкуствени сълзи в продължение на 3-6 месеца.

Лазерна корекция на зрението методи

LASIK

При този метод от роговицата се създава капаче с диаметър 8.5-9.5 мм с дебелина от 90-160 микрона. Веднага след повдигането на капачето стромата се обработва с ексимерен лазер. След това капачето се поставя на място.

В момента рефрактивната  хирургия е може би най-препочитана.

Lasik се разделя на:

а) Стандартен LASIK: Роговичното Капаче се изрязва механично чрез кератом, след което с лазер се коригира проблема.

b) Femto-LASIK (Лазер без нож): Използва се фемтосекунден лазер, за да се създаде капачето, след това отново с лазер се извършва корекцията.

iLASIK (Лазер без нож)

iLASIK метода се извършва въз основа на предварително изготвена карта на роговицата  (wavescan система), известна като wavefront карта на пациента и се използва за извършване на операцията.

Тази процедура е смес от фемтосекунден лазер и персонализирана терапия (Superior CustomVue ™). Това е най-предпочитаният метод. Методът iLASIK предлага оптимистични резултати дори и за лица като астронавти и пилоти. Корекцията се извършва изцяло от компютър, което е по- безопасно и по-безболезнено.

Когато се извършва операцията трябва да се следи определена точка, ако има някакво неволно движение на окото , това движение се отразява от специална система за проследяване.

PRK ( photorefractive keratectomy)

При тази методика роговичната тъкан се отстранява чрез изпаряване и чрез ексимерен лазер с компютърна програма се извършва корекцията. Поставя се контактна леща в продължение на 3-4 дни, докато епитела бъде подновен, така че през това време да няма болка или инфекция.

Плюсът на тази методика е че капаче не се създава или отрязва и опасността от ектазия е ниска. Може да има оплаквания като болка, възстановяването изисква време интервал е дълъг, може да се образуват мътнини.

Безконтактен метод trans-PRK

Идентичен с метода PRK. Лазерният лъч се използва като заместител на острието, за да отнеме от епитела на роговицата. Дебелината на епитела се различава от човек  до човек, може да има и непълно или крайно изстъргване на епителиалният слой. След това резултатите са идентични с PRK.

LASEK

Това е техника подпбна на PRK. Епитела се елиминира, като се използва 18-20% алкохол и микрохирургичен нож в продължение на 15-30 секунди и роговицата се обработва като се коригира с ексимерна лазерна аблация

SMILE лазерна корекция

SMILE лазерна операция се извършва с помощта на Vismax Femtosecond лазер.

При процедурата лекаря използва фемтосекунден лазер, за да създаде капаче с формата на леща (лещичка) в роговицата. След това, със същия лазер, се прави малък дъгообразен разрез в повърхността на роговицата и хирургът извлича лещичката през този разрез.

При отстраняване на малката леща, формата на роговицата се променя, коригирайки късогледството. Роговицата се възстановяа в рамките на няколко дни бързо ще виждате добре.

SMILE лазерната очна операция може да коригира до -10.00 диоптъра късогледство. Кандидатите трябва да са на възраст най-малко 22 години, да нямат повече от -0,50 D астигматизъм, а предписанието им за очила трябва да е стабилно най-малко 12 месеца.

Чрез SMILE техниката може да се коригира късогледство, докато чрез PRK и LASIK може също да се коригират далекогледство и астигматизъм.

Също така, LASIK и PRK може да третират аберации от по-висок порядък, които могат да засегнат нощно виждане, докато SMILE не може.

И ако имате остатъчна грешка след процедурата SMILE и изисквате допълнителна корекция на зрението, обикновено PRK ще бъде предпочитаната техниа за постигане на най-добри резултати.

Както при всяка по-нова операция за корекция на зрението, хирургът трябва да има опит и да извършил достатъчно операции.

Странични ефекти от лазерни процедури за корекция на зрението

Сухо око: Обикновено след реграктивната хирургия в рамките на 3-6 месеца се наблюдава  сухота в очите. През това време пациентите е препоръчително да използват слънцезащитни очила и изкуствени сълзи, най- вече след LASIK.

Инфекция

Проблеми с роговичното капаче: Тези проблеми са особено характерни за LASIK. Може да има разкъсване на капачето, децентрализирано на капачето, клетъчна миграция под капачето, гънки и т.н.

Мътнини в роговицата: Това може да се случи в рамките на втория- третия месец след PRK. Стероидните капки намаляват мътността.

Непълното лечение може да се наблюдава при късогледство при -10.00 D и при далекогледство над +6.00 D.

Екстазия на роговицата: Неправилен астигматизъм и размиване на изображенията може да има.

Ореоли и отблясъци

Регресия: След терапията могат да се завърнат диоптрите